Kirjuta meile

Valge vein

Vali hea valge vein näiteks valge liha (nt kana, kalkun) või kala kõrvale, samuti krevettide ja muude mereandide juurde. Valge vein sobib ka suurepäraselt pastaga, eriti kui see on valmistatud kreemjas kastmes. Mõned valged veinid töötavad hästi ka vürtsikamate toitude kõrval, nagu india või hiina toit.

Veinisõber on mitme legendaarse veinimaja ametlik maaletooja. Toome maale kvaliteetveine järgmistest veinimajadest: Simonsig, Cattin, De Stefani, Fournier, Granbazan, Inama, Karl May, Türk. 

Bread&Butter Chardonnay

Piirkond: California, USA Viinamarjad: Chardonnay Värv: kuldkollane Aroom: rikkalik kreemiste nootidega, tunda vanilli, troopilisi puuvilju ning pähklisust. Maitse: Puuviljane vein, millel on hea tasakaal happesuse ja tammisuse vahel, järelmaitse on väga elegantne ning pehme. Toit: sügisesed köögiviljad, röstitud liha ja mereannid, maitserikkad...
22,00 €

Emilio Moro La Revelia Godello

Päritolu: Hispaania, El Bierzo Viinamarjad: Godello Värv: õlgkollane kuldse varjundia Aroom: täidlane, tunda kuivatatud puuvilju ja lilli, mineraalne Maitse: heas tasakaalus, elegantne ja täidlane valge vein. Tunda kuivatatud puuvilju ja mineraalsust, vanilli ja suitsusust Toit: grillitud kala
38,00 €

Terenzi Balbino Vermentino di Maremma DOC

Piirkond: Toscana, Itaalia Viinamari: 100% Vermentino Värvus: sügav kuldkollane Aroom: puuviljane, tunda pirni ja valgeid lilli Maitse: puhas ja elegantne, tunda puuviljasust ja lillelisust. Veinil on elav ja värske happesus ning hea tasakaal. Toit: erinevad kalad, koorikloomad, mereannisupp, taimetoidu pastad. Serveerimine: 8-10C
23,00 €

Fournier Caillottes Sancerre

Piirkond: Loire org, Prantsusmaa Viinamari: Sauvignon Blanc Värvus: kahvatukollane Aroom: värske, õrn, tunda tsitruse noote Maitse: mineraalne, aromaatne järelmaitse Toit: Nicoise salat, küpsetatud baklažaanid tomatitega, Tai köök Serveerimine: Temperatuuril 10-12C
45,00 €

Emilio Moro El Zarzal Godello

Päritolu: Hispaania, El Bierzo Viinamarjad: Godello Värv: õrn õlgkollane Aroom: värske, tunda küpseid heledaid puuvilju, lillelisust ja mineraalsust. Maitse: puuviljane, tunda troopilisi puuvilju nagu melon ja ananass, tammevaadi laagerdusest tulenevalt vürtse ja kreemisust. Tegemist on keskmise kehandiga veiniga, mis on mahlakas ja heas tasakaalus...
24,00 €

Mastroberardino Fiano di Avellino DOCG

Piirkond: Itaalia, Campania Viinamari: Fiano di Avellino Värvus: õlgkollane Aroom: rikkalik, värsked puuviljad, mandel, valged lilled Maitse: mitmekülgne ja täidlane Toit: mereannid, värsked juustud, valge liha, lõhe ja tuunikala Serveerimine: temperatuuril 9-10C
22,00 €

De Stefani Olmera

Piirkond: Itaalia, Veneto Tootja: De Stefani Viinamarjad: 60% Tocai, 40% Sauvignon Blanc. Single Vineyard Värv: intensiivne õlgkollane kuldse varjundiga Aroom: rikkalik, küpsed puuviljad Maitse: täidlane, pehme ja sametine, väga pika ja eksootiliste puuviljade järelmaitsega Toit: risoto, kammkarbid, mereanniroad Serveerimine: temperatuuril 8-10C
40,00 €

Simonsig Chenin Blanc

Piirkond: Lõuna-Aafrika, Stellenbosch Viinamari: Chenin Blanc 100% Värvus: kerge õlgkollane roheline varjund Aroom: troopilised puuviljad, tsitrused Maitse: kuiv, täidlane, maitses domineerivad troopilised puuviljad nagu kiivid, rohelised melonid ja greip. Hea hape ning pikk ja meeldiv järelmaitse Toit: peedi ja kitsejuustu salat, aurutatud...
10,00 €

Mastroberardino Novaserra Greco di Tufo DOCG

Piirkond: Itaalia, Campania Viinamari: Greco di Tufo Värvus: intensiivne õlgkollane Aroom: puuviljane ja mineraalne, esile kerkivad aprikoos, pirn, õun ja tsitrused Maitse: hea happesus, küpsed puuviljad, hea struktuuri ja jõulise maitsega vein Toit: valge liha, mereannid, seenerisotto Käsikorje, veini arendatakse pudelis 3-4 kuud. Arengupotensiaal...
29,00 €

Arzuaga Pago Mota

Piirkond: Ribera del Duero, Hispaania Viinamarjad: 100% Chardonnay Värv: õlgkollane, selge ja särav Aroom: intensiivne, valged õied, troopilised puuviljad, veidi tsitruseid Maitse: kergelt mesine, tunda värskust, hea happega, pikk püsiv järelmaitse Toit: mereannid ja kala kastmes, valge liha, köögiviljakreemid Serveerimine: temperatuuril 8-12C
14,00 €

Fournier Pouilly-Fume Grande Cuvee

Piirkond: Loire org, Prantsusmaa Viinamari: Sauvignon Blanc Värvus: kahvatu kuldkollane Aroom: kompleksne, tunda mangot ja mustsõstrapungade noote Maitse: külluslik ja mahlakas Toit: valge liha kooreses kastmes, grillitud kala ja mereannid Serveerimine: temperatuuril 10-12C
37,00 €

Karl May Riesling Kabinett

Piirkond: Rheinhessen, Saksamaa Viinamari: Riesling Värvus: õrn õlgkollane Aroom: värske, roheline õun Maitse: värske ja kerge vein, maitses tunda rohelist õuna ja mesisust Toit: Aasia köök, salatid Serveerimine: Temperatuuril 6-8C
16,00 €

Karl May Riesling Classic

Piirkond: Rheinhessen, Saksamaa Viinamari: Riesling Värvus: õlgkollane Aroom: värske ja puuviljane Maitse: mineraalne, tunda tsitruseid, melonit ja mett Toit: kerged road ja Aasia köök Serveerimine: temperatuuril 6-8C
16,00 €
Karl May Silvaner 75cl
  • %

Karl May Silvaner 75cl

Piirkond: Saksamaa, Rheinhessen Viinamari: Silvaner Värv: kirgas, helekollane Aroom: lilleline, heinane ja värsked ürdid, millele lisandub valge pipar ja roheline õun Maitse: pehme, mineraalne ja õrnalt vürtsine Toit: spargel, värsked salatid, mereannid Serveerimine: Temperatuuril 10-12C
9,60 €  
Villa Loren Pinot Grigio DOC
  • %

Villa Loren Pinot Grigio DOC

Piirkond: Veneto, ItaaliaViinamari: Pinot GrigioVärvus: õlgkollaneAroom: puuviljane, esile kerkivad õunad ja tsitrused ning veidi melonitMaitse: kuiv, puuviljane ja värskeToit: aperitiiv, külmad eelroad ja valge kalaServeerimine: 6-8C
7,50 €  

Ville di Antane Pinot Grigio Delle Venezie DOC

Piirkond: Veneto, Itaalia Viinamari: Pinot Grigio Värvus: õrn õlgkollane Aroom: puuviljane, tunda õuna ja pirni Maitse: pehme, värske ning mineraalne, kerge järelmaitsega Toit: kala, valge liha, koorekastmes pastad Serveerimine: 10-12C
12,00 €

Vivaldi Pinot Grigio delle Venezie DOC

Piirkond: Veneto, Itaalia Viinamari: Pinot Grigio Värvus: õlgkollane  Aroom: lilleline, kollased luuviljad, kompleksne Maitse: kuiv, värske ja siidine Toit: salatid ja eelroad Serveerimine: 6-8C
10,00 €
Joseph Cattin Riesling...
  • %

Joseph Cattin Riesling Tradition

Piirkond: Alsace, Prantsusmaa Viinamari: Riesling Värvus: õlgkollane roheka varjundiga Aroom: värske, tsitruseline, lilleline, tunda mineraalsust Maitse: värske, kuiv ja mineraalne, tsitruselistest tunda greipi Toit: kala, koorikloomad, valge liha, värske kitsejuust Serveerimine: temperatuuril 8-10C
9,75 €  

Joseph Cattin Pinot Gris Reserve

Piirkond: Alsace, Prantsusmaa Viinamari: Pinot Gris Värvus: hele kuldne Aroom: puuviljane, eriti aprikoos, tunda mesisust ja vahasust Maitse: poolkuiv, heas tasakaalus puuviljasus, happesus ja vürtsikus, värske järelmaitsega Toit: aperitiiv, valge liha, Pekingi part Serveerimine: Temperatuuril 8-10C
17,00 €
Joseph Cattin Pur de Roche...
  • %

Joseph Cattin Pur de Roche Riesling

Piirkond: Alsace, Prantsusmaa Viinamari: Riesling Värvus: kuldkollane Aroom: mineraalne, tsitrused Maitse: kuiv ja mineraalne, tunda tsitruseid, pikk järelmaitse Toit: kala, valge liha ja taimetoidud Serveerimine: Temperatuuril 8-10C
25,50 €  

Bodegas Muga Blanco Rioja

Kaitstud päritolunimetusega vein Päritolu: Hispaania, Rioja Alta Tootja: Bodegas Muga Viinamarjad: Viura, Granacha Blanca, Malvasia de Rioja Värv: õlgkollane Aroom: intensiivne ja lilleline, esile tulevad valged lilled ja jasmiin koos tsitruselistega, samuti on tunda õunakoort Maitse: külluslik, mineraalne ja värske Toit: grillitud kala,...
18,00 €
Granbazan Albarino Limousin
  • %

Granbazan Albarino Limousin

Päritolu: Hispaania, Rias Baixas Viinamarjad: Albarino Värv: õlgkollane kuldse varjundiga Aroom: aromaatne ja puuviljane, valged luuviljalised, küps mango, samas tunda ka vürtse ja vanilli Maitse: kuiv keskmise kehandiga vein, puuviljane ja kergelt vürtsikas, järelmaitse pikk Toit: koorikloomad, kala Serveerimine: Temperatuuril 10-12c
26,65 €  

Contrapunto Albarino

Päritolu: Hispaania, Rias Baixas Viinamarjad: Albarino Värv: kirgas õlgkollane Aroom: aromaatne, värske, tunda õuna, ananassi ja greipi. Maitse: kuiv ja värske vein, puuviljane, mineraalne Toit: salatid, riisiroad, värsked juustud
18,00 €

Granbazan Albarino Ambar 75cl

Päritolu: Hispaania, Rias Baixas Viinamarjad: Albarino Värv: kirgas õlgkollane Aroom: aromaatne, tunda troopilisi puuvilju, lillelisust ja mineraalsust. Maitse: kuiv puuviljane vein, mineraalne, pehme ja pika järelmaitsega Toit: Tai köök, kooresed pastad, grillitud kala
26,00 €

Mille järgi hinnata valget veini?

Mille järgi öelda, et tegu on hea valge veiniga? Hea valge vein on tavaliselt värske ja puhaste maitseomadustega. Veini valimisel hinnatakse muu-hulgas järgmisi kriteeriume:

Viinamarjasort

Päritolumaa

Veinimaja

Aastakäik

Olukord, mil veini nauditakse

Veinieelistused on aga põhjendatult subjektiivsed ja igale veinisõbrale on olulised erinevad nüansid. Mõnele gurmaanile meeldib magus valge vein, teise eelistus on aga kuiv vein. Mõnele meeldib tsitruseline maitse, teisele aga ürdisem vein. Toidu kõrvale juuakse üht laadi veini, iseseisvalt degusteermiseks aga teist. 

Vajad valge veini valimisel nõu? Võta ühendust Veinisõbra sommeljeedega, kes aitavad leida täpselt Sinu soovidele vastava veinielamuse: [email protected]

 

Kuidas käib valge veini valmistamine?

Täpne valmistamisprotsess sõltub veinimeistrist ja piirkonna või veinimaja veinivalmistamise viisist. Valge vein valmistatakse tavaliselt järgmise protsessi abil:

1. Viinamarjad korjatakse küpsena ja puhastatakse.

2. Viinamarjad pressitakse, et eraldada mahl ja kestad. Valge vein valmistatakse tavaliselt viinamarjamahlast, millel ei lasta olla kontaktis kestadega. Seda seetõttu, et kestad annavad veinile tanniine ja tumedama värvi.

3. Viinamarjamahl pannakse aeglaselt fermenteeruma, et muuta suhkur alkoholiks. Fermentatsioon toimub tavaliselt teras- võ tammepuust vaatides.

4. Pärast fermentatsiooni lõppu jäetakse vein enamasti paariks kuuks küpsema, et maitsed ja aroomid täiustuksid.

5. Pärast küpsemist vein filtreeritakse ja seejärel pannakse pudelitesse.

Millistest viinamarjasortidest valmistatakse valge vein? 

Mõned populaarseimad valgete veinide valmistamisel kasutatavad viinamarjasordid on:

Chardonnay: populaarne ja mitmekülgne viinamarjasort, millest valmistatakse nii värskeid ja õrnu kui ka rikkalikke ja kreemjaid veine.

Sauvignon Blanc: õrna maitsega viinamarjasort, millelt valmistatakse eelkõige hapukaid, tsitruselisi ja ürdiseid veine.

Pinot Gris / Pinot Grigio: õrn ja pehme maitsega viinamarjasort, millest valmistatakse nii valgeid kui ka roosasid veine.

Riesling: magus ja hea happesusega viinamarjasort, millest valmistatakse veine, mis võivad olla nii värsked ja õrnad kui ka intensiivsed ja elavad.

Need on mõned populaarseimad viinamarjasortide näited, kuid tegelikult on olemas sadu erinevaid valgetest viinamarjadest valmistatud valgeid veine, mis kõik pakuvad erinevat maitset ja elamust.

Millise toidu kõrvale juua valget veini? 

Toidu ja veini paaritamine on nende kahe koos nautimise tava, et kõrgendada maitsemeeltele pakutavat elamust. Seda saab teha näiteks valides veini, mis täiendab toidu maitseid ja tekstuuri. Valge vein sobib suurepäraselt paljude toitude kõrvale. Vali hea valge vein näiteks valge liha (nt kana, kalkun) või kala kõrvale, samuti krevettide ja muude mereandide juurde. Valge vein sobib ka suurepäraselt pastaga, eriti kui see on valmistatud kreemjas kastmes. Mõned valged veinid töötavad hästi ka vürtsikamate toitude kõrval, nagu india või hiina toit.

Millised on populaarsed veinimajad?

Veinisõber on mitme legendaarse veinimaja ametlik maaletooja. Toome maale kvaliteetveine järgmistest veinimajadest: Simonsig, Cattin, De Stefani, Fournier, Granbazan, Inama, Karl May, Türk

Veinisõbrast valget veini ostes saad olla kindel, et saad läbi meie suurepärase veini otse tootjalt.

KÕIK TOOTED
VIINAMARI
PÄRITOLUMAA
HIND
MAITSE
PUHASTA FILTRID
LEIA
Toode on soovinimekirja lisatud