Kirjuta meile
Veinisõbra vinged viinamarjad

Veinisõbra blogi tervitab külalisautorina taaskord Veinitari, kes seekord jutustab meile viinamarjasortidest. Mõnusat lugemist!

10 000 erinevat veinimarja

Ma usun, et Sa oled tõelise veinisõbra kombel oma veinielus mekkinud ja nautinud lugematul arvul imelisi Rieslinguid, Chardonnay´sid, Sauvignon Blance kui ka Cabernet Sauvignonisid, Syrah´sid ja muidugi Primitivosid. Nende maailma populaarsemate viinamarjade aroomid ja maitsed on Sulle tõenäoliselt tuttavad ja mõni armsam satub Su veiniklaasi rohkem kui ühe korra.

Kas Sa teadsid, et veinimaailmas on lisaks paarikümnele kõige populaarsemale viinamarjale tegelikult ligikaudu 10 000 erinevat veinimarja, millest veini saab valmistada? Kusjuures ametliku veini valmistamiseks ei tohi kasutada söögiviinamarju, vaid ainult veinimarju.

Mis elamust võivad pakkuda sellised vähetuntud sordid nagu Timorasso, Arneis, Godello, Shciava või Zweigelt…? Ja kuidas neid üldse hääldada, et järgmisel korral Veinisõbra veinibutiigis neid küsida julgeks?

Aeg tulla oma veinimugavustsoonist välja ja kes teab - ehk isegi leida oma uus veiniarmastus!

 

Albarino – ergas ja särtsakas mereannikaaslane

„alba-rin-jo“

Albarino on mind ausalt öeldes täiesti ära võrgutanud, ma küll arvasin, et see oli lühiajaline crush, aga ei – see on tõsisem armastuslugu, mis muutus veelgi kaunimaks, kui kohtasin Granbazan Albarinot. Galiitsia päritolu valge viinamari on Loode-Hispaanias ookeaniäärse veiniregiooni Rias Baixase staar, lausa 90% veinipõldudest on Albarino istikute all. Toredad näited tulevad ka naaberriigist Portugalist, kus selle marja nimi on Alvarinho ning kus seda sageli kasutatakse populaarsete Vinho Verde veinide segudes.

Põhjuseid, miks sellesse veini armuda on mitmeid, sest tal on justkui kõik olemas: mõnus ergas happesus, tsitrusviljade värskus, meloni ja virsiku mahlasus ning kogu seda kompotti tasakaalustav mineraalsus.

Granbazan on küllaltki noor veinimaja, asutatud aastal 1981, kuid nad on juba üle ilma kuulsust kogunud just oma Albarinodega, mis on kodustel ja rahvusvahelistel veinikonkurssidel omajagu medaleid kaela saanud. Etiqueta Verde on nende üks soodsamaid, kuid super kvaliteediga Albarino.

Soovitus: Ideaalne värskete mereandide kaaslane! Proovi kindlasti Albarinot, kui Sulle maitsevad kuivad Rieslingud või Chablis´d.



Godello – ülemeelik naudingute vein

„go-dell-o“

Godello on lihtsalt igas asendis nii mõnus valge vein, seda muidugi juhul, kui Sulle meeldivad puuviljaselt mahlased ja ümarad veinid, millel on heas harmoonias tsitruste ja värskete õunte hapukus.

Peamiselt Hispaanias Galiitsia veiniregioonis viljeletud valge veinimari ei olnud enne 1970ndaid kuigi pop, kuid Godello comebacki investeerisid rühm veiniteadlasi, kelle projekt oli vanu viinamarjasorte taasistutada ja taastada ning meie õnneks kasvab täna Hispaanias juba ligikaudu 1000 hektaril Godello viinamarju ning põnevaid versioone neist on ka Eestisse importidud.

Emilio Moro Polvorete Godello on üks parima tasakaaluga ja elegantsiga Godellosid – aroomis ja maitses puhas värske puuviljasus, tunda on rohelisi mahlaseid õuna, kergelt greibi mõrusust ja virsiku magusust.

Polvorete tähendab „noor naine, kellel on palju öelda“. Ja me ju kõik teame, mis juhtub, kui sõbrannad veiniklaasi tagasi kohtuvad – see ongi polvorete!

Soovitus: Naudi iseseisvalt ja koos heade sõpradega või kaaslasena mereanni paella, grillitud valge kala või kana juurde. Proovi kindlasti Godellot, kui Sulle maitseb Uue Maailma Chardonnay.

 

Arneis – Itaalia valgete veinide elegants ja lopsakus

„ar-ne-ii“

Arneis on kahtlemata Itaalia valgete veinide kroonimata kuninganna, mis alles hiljuti oli väljasuremisohus. Piedmonte, kust meie kaunitar on pärit, on ajalooliselt olnud punaveinide kuningriik ning 1960ndatel leidus Arneis´i viinamarja vaid mõnel nukral hektaril.

Kõige kurioossem oli muidugi fakt, et pahatihti istutati Arneis´ istikuid noobli punase marja Nebbiolo kõrvale, sest valge marja intensiivsemad aroomid tõmbasid põldudel toituvaid linde Nebbiolo marjade juurest ära. Arneis päästjaks sai traditsioonilise meelelaadiga veinitootja Vietti, kes poputas ja laiendas Arneis istikuid ning tänasel päeval on selle viinamarja all juba üle 600 hektari.

Vietti Roero Arneis on soliidne vein, millel on täidlust ja komplekssust ning väga noorelt veel oma ägedat iseloomu ei avagi, võimalusel vali vähemalt 2-3-aastane veinike, et Sa saaksid tunda selle lopsakust ning küpsete aprikooside ja nektariinide mahlakust.

Arneis on ka toredalt gastronoomiline vein – ampsa selle kõrvale rikkaliku maitsega isevalmistatud koorekastmes pastat, grillitud valget kala või vasikaliha ning kreemiseid juuste.

Soovitus: Proovi kindlasti Arneis´d, kui Sulle maitseb Chardonnay (eriti need pehmema ja sahvtisema stiiliga, mis valmistatud Californias, Hispaanias või Itaalias).

 



Timorasso - karakteriga vein

„ti-mo-ras-so“

Ohho, Timorasso – selle veini tõelist karakterit on kirjapildis isegi keeruline selgitada. Mu esmakordne kohtumine Timorassoga oli ligikaudu 8 aastat tagasi ja seda maitseelamust mäletan veel siiani: täidlase ja viskoosse kehaga, aromaatne, lopsakas, rikkaliku troopiliste puuviljade mekiga ning mineraalse-soolaka järelmaitsega veinil on ka omapärane pikantne nüanss. Broglia Derthona Colli Tortonesi Timorasso mu elu teine Timorasso ja pean tõdema, et selle elegantsem stiil on väga köitev.

Timorasso on pärit Loode-Itaalia armastatud veinipiirkonnast Piedmonte ning 1980ndatel oli sarnaselt Arneis´ga oli väljasuremisohus. Kõikide veinisõprade õnneks Timorasso päästeti ning tänapäeval on see lisaks kuivadele valgete veinidele kasutusel ka grappa tootmisel.

Soovitus: Timorasso veini on mõnus peale rüübata itaaliapärastele roogadele nagu pasta carbonara, vitello tonnato ja fritto misto. Proovi kindlasti Timorassot, kui Sulle maitseb Chablis, Gavi või kuiv Loire oru Chenin Blanc!

 

Schiava – punaveinide kergeim ja hõrgum sort

„ski-aav-a“

Schiava - see kohalik Põhja-Itaalia punane viinamari on kerge stiili poolest ideaalne veinike nendele veinisõpradele, kes alles teevad esimesi veinisõõme punaveinide maailmas – sel on pea olematu tanniinisus, õrn kerge keha ning maasika- ja kirsimahlane karakter.

Mõned kirjeldavad Schiavat ka kui suhkruvatilõhna ja -maitselist punaveini, kuid pean tõdema, et Alois Lageder Schiava puhul leian ma maitses kui ka aroomis pigem elegantseid ja soliidseid omadusi ning pigem hapukate kirsside ja granaatõunte värskust ja marjasust ning jõhvikate tasakaalustavat mõrusust.

Alto Adige´i veinipiirkonnas on seda viinamarja viljeletud juba 1500ndatest ning tänapäevalgi on see jaheda kliimaga regioon heade Schiavade sünnikoht.

Soovitus: Hea happesuse poolest mõnus kaaslane rasvase punase kala juurde, kuid sobib vingelt ka külmade liha- ja singilõikude juurde. Proovi kindlasti Schiavat, kui Sulle maitseb Pinot Noir või Dolcetto!

 

Zweigelt – moosine maitsepomm

„švai-gelt“

Zweigelt - seda veini nuusutades ei saagi aru, kas see on nüüd tõsine vein või keldrist võetud vanaema mustikamoos, no nii mahlane ja moosine on selle aroom kui ka maitse.

Zweigelt on Austra veinitööstuse au ja uhkus – selle viinamarja lõi 1922. aastal Friedrich Zweigelt, kellest sai hiljem viinamarjakasvatuse, puuviljatootmise ning aianduse instituudi ja katsejaama direktor. Tänapäeval on Zweigelt kogu Austria üks enimkasvatatud punaseid veinimarju.

Türk Blauer Zweigelt Elegant on super hinna ja kvaliteedi suhtega punavein: tumeda kirka värvusega ning kergelt vürtsika kirsise-vaarikase marjasusega ning siidiste madalate tanniinidega ning kihvti mahlase-mustikase järelmaitsega.

Soovitus: Zweigelt korgi lahti kui Sul söögiks grillitud vorstikesed (eriti super verivorstide kõrval) või marjases marinaadis grillitud kana. Proovi kindlasti Zweigeltit, kui Sulle maitseb Uue Maailma Pinot Noir, Cotes du Rhone punaveinid või Zinfandel.

Aglianico – tummiste ja mehiste punaveini fännidele

„agli-ani-ko“

Aglianico on päikeselise ja muretu Lõuna-Itaalia viinamarjade rokkstaar: jõuliselt lummav, sahvtine, tume ja meeldejääv ning kuigi marjad küpsevad kuumas kliimas, siis viinamarjades säilib tummisust tasakaalustav ja värskendav happesus.

Mastroberardino on Campania veiniregiooni üks ikoonilisemaid pereomanduses olevaid veinitootjaid, kelle südameasjaks on iidsete kohalike viinamarjasortide tuvastamine ja säilitamine.

Mastroberardino Redimore Aglianico on üks püss punavein – kontsentreeritud, mustsõstra- ja tumeda kirsi marjane, ägedate tanniinidega ning pika piprasega järelmaitsega.

Soovitus: Jõulise iseloomu ja tanniinide poolest on see Aglianco super kaaslane piprakastmes veiseliha steigi ja grillitud lambaliha juurde. Proovi kindlasti Aglianicot, kui Sulle maitseb Primitivo või Chateauneuf du Pape.

Related products

VALGE VEIN

Broglia Derthona Timorasso

Itaalia

Hind kokku

24.00 €

24.00 €

- +
Emilio Moro Polvorete Godello
  • %
VALGE VEIN

Emilio Moro Polvorete Godello

Hispaania

Hind kokku

12.00 €

12.00 €

- +
PUNANE VEIN

Mastroberardino Redimore Aglianico

Itaalia

Hind kokku

23.00 €

23.00 €

- +

VALGE VEIN

Vietti Roero Arneis

Itaalia

Hind kokku

26.00 €

26.00 €

- +

Toode on soovinimekirja lisatud