Kirjuta meile
Vein & juust

Vein ja juust on suurepärane kooslus, mõlemat serveeritakse sageli pärast õhtusööki. Õige juustu valimine muudab veini joomise kogemuse veelgi nauditavamaks. Juustu ja veini koos nautimist oleme tutvustanud ka Veinisõbra veinikoolitustel. Tutvu tulevate koolitustega või võta ühendust, et leppida kokku enda soovidele vastav koolituselamus!

Selles artiklis uurime, kuidas valida populaarsete juustude kõrvale eriliseks maitseelamuseks parim vein. Juustu ja veini kokku sobitamine on omaette kunst, mille juures peaks arvestama teatud nüanssidega. Nendeks on juustu aroom, tihedus, vanus, rasvasisaldus, soolasus ja happesus. Lihtne reegel on, mida värskem juust seda kergem vein, mida tugevam juust seda puuviljasem vein. Parima sobivuse leidmiseks, tuleks end kurssi viia juustu maitseomadustega.

Pecorino – Itaaliast pärit kõva lambapiimajuust

Parimad Pecorinod on Pecorino Toscano DOP kvaliteedi tähisega. Tegemist on kõva juustuga Toskaanast, mis on aromaatne ja maitselt meeldivalt terav ning soolakas.

Juustu vanus märgitakse sildile järgnevalt:

·       Semi stagionato- laagedunud 40-50 päeva

·       Stagionato- laagerdunud kuni 90 päeva

Kui sildilt antud märgistust ei leia, siis on tegemist värske Pecorinoga, mis on laagerdunud vähem kui 40 päeva. Pecorino Romanot kasutatakse sageli erinevates pastatoitudes.

Pecorino juurde võib proovida kuiva ja täidlasemat valget veini Chardonnay viinamarjadest, mis on ideaalne kreemiste toitudega. Värskema Pecorino juurde sobib pigem noor ja puuviljane valge vein, näiteks Sauvignon Blanc viinamarjadest. Veinisõbra valge veini soovitus pecorino juustu kõrvale on Gerard Tremblay Chablis 1erCru Fourchaume.

Sobitades kvaliteetset punast veini Pecorino juustuga, tulevad esile hoopis uued huvitavad maitsed.
Kui ei tea, millist punast veini valida, siis vihjeks võib olla piirkond. Kuna Pecorino juust on pärit Toskaanast, siis vali kõrvale Toskaana punane vein. Seda jälgides on hea sobivus
Mastro Janni Costa Colonne. See vein muutub juustuga ümaramaks, samuti taandab juust veini tanniine.

Kui teile meeldivad marjasemad veinid, siis proovige Pecorino kõrvale Borgo del Mandorlo Primitivo di Manduriat või  Inama Merlot Campo Del Lago.

 

 

 

ComtePrantsusmaa lehmapiimajuust

Comte on Prantsuse kõige populaarsem ning kõrgeima AOC kvaliteeditähisega juust. Maitselt mahe ja pähkline ning kergelt magus. Selle juustu valmistamiseks võib kasutada kahe kohaliku veisetõu piima- Montbeliarde ja Pie rouge de I´Est ning loomadele tohib anda ainult värsket sööta.Comte juustu toodetakse madalates ringikujulistes vormides ja ühe kera kaal on umbes 50kg.

Comte on rasvane ja küllaltki intensiivne ning selle paariliseks sobib vein, mis ei jää juustu tugevale maitsele alla. Soovitame keskmise täidlusega punast veini Prantsusmaalt või Itaaliast.

Kuna comte juustul on rikkalik ning magus maitse, siis sobib see ka hästi valge veiniga, kindel valik oleks lähtuvalt piirkonnast Burgundia Chardonnay Buissonnier Montagny 1er Cru Les Coeres. Samas julgustame comtet proovima ka mõne küpsema vahuveiniga nagu Nadal Plot Twist Brut Reserva Corpinnat.


Brie de Meaux – Prantsusmaa valgehallitusjuust lehmapiimast

Brie de Meaux on maitselt pehme, koorene, aromaatne ja kergelt soolane ning ümbritsetud söömiskõlbliku valge hallituskoorikuga. See juust on ideaalne kergeks eineks või nautimiseks pärast õhtusööki.

Brie de Meaux on üks kuulsamaid Prantsusmaal toodetud juustusid, mis on tuntud oma kreemja tekstuuri ja terava maitse poolest.

Brie de Meaux' kõrvale on parim valik valge vein, näiteks Sauvignon Blanc viinamarjadest, sest see täiustab juustu maitset ja aroomi. Brie de Meaux sobib see hästi ka puuviljasema šampanja ja vahuveiniga, näiteks Champagne De Sousa Brut Tradition ning De Stefani Prosecco 0,15 Extra Dry.

Punastest veinidest sobivad eelkõige kergemat tüüpi veinid, näiteks Pinot Noir viinamarjadest. Veinisõbra valikust soovitame Buissonier Bourgogne Pinot Noiri Cote Chalonnaise või Itaalia Pinot Nerot, Broglia Le Pernici.

 

Sainte Maure – Prantsumaa kitsepiimajuust

Sainte Maure kitsepiimajuust on kreemjas, soolaste nootide ja kauakestva järelmaitsega. See sobib nii punase kui valge veiniga, tuues esile juustu peened nüanssid. Heaks kaaslaseks sellele juustule on näiteks Chianti või mõni San Leonardo veinimaja Bordeaux stiilis vein.
Kuna Veinisõbra valikus olevad
Riesling veinid on hea happega, siis sobituvad ka need hästi Sainte Maure'iga – koos moodustavad nad suurepärase maitseelamuse.

Kokkuvõttes võiks selle juustu juurde valitud veinid olla värsked, hea happega ning intensiivsed. Hea kooslus on Fournier „MMM“ Sauvignon Blanc või roosadest veinidest Tinazzi  Ca de Rocchi Chiaretto Bardolino.

Epoisses de Bourgogne – pestud pinnaga pehme lehmapiimajuust

Epoisses de Bourgogne juust on samuti pärit Prantsusmaalt, igat juustu pestakse kuni kolm korda nädalas soolvee ja pressimisjäägi segus. Seejärel harjatakse käsitsi, et bakterid pinnal ühtlaselt leviks.

Juustu lõhn on intensiivne aga maitse pehmem, esile kerkivad seene ja puuvilja noodid. Selle juustu kõrvale on soovitav valida valge vein, milles oleks mee ja vürtside nüansse. Veinisõbra tootevalikust on selle juustu parim paariline valgetest veinidest Joseph Cattini veinimaja Gewürztraminer Reserve või punastest veinidest Famille Quiot Les Couversets Gigondas.

 

Roquefort – Prantsusmaa sinihallitusjuust lambapiimast

Roquefort on esimene kaitstud päritolunimetusega juust Pranstusmaalt samanimelisest linnast, juustu laagerdumine toimub Combalou koobastes 3 kuni 6 kuud.

See juust on unikaalne selle poolest, et kalgendunud piima hulka segatakse teatud leivasordi raasukesi, mis aitavad kaasa rohelise hallituse tekkele. Maitselt on juust aromaatne, intensiivne ja soolane.
See on kuiv, poolpehme juust, mille koorik on hallikas-sinine.

Selle juustu täidlane ja julge olemus sobitub suurepäraselt punase veini maheda, kuid kergelt magusa maitsega. Tähtis on see, et veinis oleks vähe tanniine ning rohkem marjasust ja alkoholi. Alkohol aitab lagundada juustu rasvasust.

Soovitame roqueforti juurde proovida kergemat punast veini, näiteks De Stefani veinimaja Cabernet Sauvignon´i. Meeldiv maitsekooslus tekib magusa valge Botrytis veiniga nagu Mastro Janni Botrys. Väga hästi läheb selle juustu juurde ka Alsace valge vein Joseph Cattin Gewürztraminer Reserve.


Related products

Borgo del Mandorlo...
  • %
PUNANE VEIN

Borgo del Mandorlo Primitivo di Manduria

Itaalia

Hind kokku

10.50 €

10.50 €

- +
PUNANE VEIN

Broglia Le Pernici Pinot Nero

Itaalia

Hind kokku

18.00 €

18.00 €

- +
CHAMPAGNE

Champagne De Sousa 3A

Prantsusmaa

Hind kokku

89.00 €

89.00 €

- +

De Stefani Prosecco 0,15...
  • %
PROSECCO

De Stefani Prosecco 0,15 Millesimato Extra Dry

Itaalia

Hind kokku

12.75 €

12.75 €

- +

PUNANE VEIN

Famille Quiot Les Couversets Gigondas 37,5cl

Prantsusmaa

Hind kokku

18.00 €

18.00 €

- +
VALGE VEIN

Joseph Cattin Gewürztraminer Reserve

Prantsusmaa

Hind kokku

17.00 €

17.00 €

- +
DESSERTVEIN

MastroJanni Botrys 2007 37,5cl

Itaalia

Hind kokku

44.00 €

44.00 €

- +
CAVA/CORPINNAT

Nadal Plot Twist Brut Reserva Corpinnat

Hispaania

Hind kokku

22.00 €

22.00 €

- +

PUNANE VEIN

Tenuta San Leonardo "San Leonardo"

Itaalia

Hind kokku

105.00 €

105.00 €

- +
Toode on soovinimekirja lisatud